BOĞAZKÖY

View Gallery 8 Photos

Tarihçe

Boğazköyün adı, 1926 yılı kayıtlarında Köyboğazı olarak geçmektedir. İlçemize yakınlığı dolayısiyle daha önce mahallemiz olan dağınık küçük ve şirin Boğazköy şimdilerde üzerinde bulunduğu Isparta karayoluna cepheli Gurbetçilerimizin bahçeli yeni sıra evleriyle yazları dinlenme mekanı olma yolunda rağbet görüyor..

Merhum Eğitimci yazar Bekir Sami Özbalcı ve Kasapoğulları Süt mamülleri A.ş sahiplerininde memleketleri olma özelliği yanında, günboyu işlek yol üzerinde bulunan bu köyden her geçişte insanlar yeni zengideresi köprüsü ve dereyatağındaki cankurtaran çınar ağacı gördükçe SEL felaketinde sürüklenen yolcu otobüsünün acı izlerini tekrar yaşıyorlar..

Coğrafya

Isparta il merkezine 97 km, Sütçüler ilçe merkezine 6 km uzaklıktadır.

Önemli Yerler

Sütçüler BOĞAZKÖY Köyü Fotoğrafları,Sütçüler BOĞAZKÖY Köyü Resimleri

BOĞAZKÖY İLKOKULU

1959 yılında yapılmıştır. şu an okulumuzda eğitim yapılmamakta olup taşımalı eğitime geçilmiştir. Tek sınıflıdır müdür odası bulunmakta, öğretmen lojmanı var olup şu an için köy odası şeklinde istifade edilmektedir.2008 yılında değerli hemşerilerimizin yardım ve emekleri sayesinde onarımdan geçirilmiştir.

ZENGİ DERESİ

04 Kasım 1995 yılında gerçekleşen sel felaketinden sonra bu şekilde genişlemiş önceleri daha dar ve kenarlarında asırlık kavak ağaçları bulunmaktaydı.
Bahar aylarında dereden karşıdan karşıya geçmek çok zor oluyordu küresel ısınmamın etkileri görülmektedir. Selde belediye otobüsümüzü kurtarılmasına vesile olan mucizevi kavak ağacı burada bulunmaktadır.

BOĞAZKÖY KÖPRÜSÜ

Memleketimizde gerçekleşen 04 kasım 1995 yılındaki sel felaketinden sonra yapılmıştır.
Daha önceki köprümüz daha küçüktür ve sele maruz kalan sütçüler belediye otobüsümüz bu köprüde hasara uğramıştır.

ESKİ TAŞ OCAĞI

Eşşek taşı olarak geçmekte olup bölgenin sit alanı olması sebebiyle taş ocağı faaliyetlerine son verilmiş yollarımızdaki bir çok mıcır bu ocağın ürünüdür.

KİLİSE HARABESİ

Eşsek taşı olarak bilinen tepenin başında bulunmakta büyük bir oda ve diğer din adamlarının kaldığı küçük odacıklar, küçük olup sarnıcı bulunmaktadır. Yerden 1 mt yükseklikte duvarları bulunmaktadır.

BOĞAZKÖY MEZARLIĞI

Köyün ilk mezarlıklarından olup bu mezarlıktan başka 4 adet daha mezarlık bulunmakta okul mahallesi mezarlığı balcılar mahallesi 2 adet mezarlık kadılar mahallesi mezarlığı vardır.

KIZ MEZAR TAŞI

Öncelikle kutsal bir mekan olmayıp 100 yaşında vefat eden Merhum Hacı Mustafa Demirtaş’tan alınan bilgiye göre gümü tarafından sevdiği ile birlikte bizim köyümüze kaçmışlardır kızın ailesi veya akrabaları tarafından hayatına son verilmiştir.
Mezarın gerçek yeri eski sütçüler yolu üzerine geldiği için yol ekibi tarafından yolun kenarına alınmıştır. Boğazköy mezarlığına giderken eski sütçüler yolu üzerinde solda kalmaktadır. Oğlan mezar taşı ise göynük taraflarında bulunmaktadır. Hacı Mustafa Demirtaş amcamın anlattığına bakılırsa ondan da eski bir mezardır. Asırlık bir mezar Allah rahmet eylesin merhum ve merhumeye amin.

ABLAPINARI ÇEŞMESİ

19 Eylül 1959 yılında Havva Aytaş ve Ayşe Aytaş tarafından restore edilmiş yapım tarihi bilinmemektedir. Kültür ve turizm bakanlığı envanterlerinde yer almaktadır.
Tarihi eser olarak kayıtlara geçmiş olup eski sütçüler Boğazköy yolu üzerinde Boğazköy mezarlığı yakınında bulunmaktadır. Bu çeşmenin haricinde köyümüzde 5 adet suyu akan çeşmemiz bulunmaktadır.

Önemli Yerleri

Zengi deresi,Boğazköy köprüsü,Eski taş ocağı,Kilise harebesi,Bogazköy mezarlığı,Kız mezartaşı,Ablapınarı ceşmesi,Boğazköy Camii,Boğazköy ilkokullu

error: Content is protected !!