DARIBÜKÜ KÖYÜ

Tarihçe

Darıbükü Köyü Kesme yolu üzerinde dere kıyısında yer alan, önemli bir geçim kaynağı ve arazisi olmayan ve TOTA üzerinden yeni Kesme yolunun açıldığından bu yana oldukça fazla göç veren bu köyümüzün fazla bir önemi ve özelliği kalmamıştır. Köy girişinde erozyona meyilli tehlikeli bir tepede kurulu Gürüz mahallesi görenlerin ilgisini çeker.

Coğrafya

Isparta il merkezine 103 km, Sütçüler ilçe merkezine 63 km uzaklıktadır.

Mahalleleri

Gürüz Mahallesi

Önemli Yerleri

HASAN DAYI’NIN YAŞAMI BELGESEL OLACAK.

Isparta’nın Sütçüler ilçesindeki Yukarıköprüçay Havzasında ‘Hasan Dayı’ olarak tanınan Hasan Demir’in yaşamı belgesel oluyor. Yedi yaşında sığındığı doğada kendi kendine yeten bir yaşam kurmasıyla bilinen Hasan Dayı, ürettikleriyle bir çok köyün ihtiyacını da karşılıyordu.

Belgesel filmle, Kasımlar Barajı ve HES Projesinin etkisinde kalması beklenen bölgenin zengin kültürel dokusunun da kayıt altına alınması hedefleniyor.

‘YER BİZE ÇİMEN VERDİ’

Sinemakavram adıyla bir araya gelen belgesel sinemacıların ortak projesi olan yapımın ön hazırlıkları için bölgede incelemelerde bulunan yönetmenler Kutay Yeşilöz ve Ulaş Temur, ‘Yer Bize Çimen Verdi’ adıyla izleyiciyle buluşması planlanan belgesel için çeşitli görüşmeler ve deneme çekimleri yaptılar. Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Kasımlar, Darıbükü, İbişler ve Bucakdere köyleriyle Kürüz mahallesinde yöre insanının yaşamına ilişkin incelemelerde bulunan Sinemakavram ekibine Hasan Dayı’nın oğlu Memiş Demir de eşlik etti. Tota, Kuyucak ve Dedegöl dağlarının ortasında yer alan vadinin insan öykülerine ve tehdit altındaki doğasına odaklanan belgesel kolektif bir çalışmayla ortaya çıkacak.

HASAN DAYI’NIN YAŞAMI BELGESEL OLACAK.HABER

YAŞAMA KÜLTÜRÜ KAYIT ALTINA ALINACAK

Sinemakavram ekibinden Yönetmen Kutay Yeşilöz, bölgede yaptıkları incelemenin ardından yaptığı açıklamada, belgesel filmle öncelikle yöre insanının yüzlerce yılda ürettiği yaşama kültürünü kayıt altına almayı hedeflediklerini dile getirdi. Hasan Dayı’nın yaşamının bölgede sürdürülen hayatın bir özeti niteliğinde olduğunu kaydeden Yeşilöz, doğaya yönelik tehditlere ilişkin yapılan çalışmaların insana yeterince değinmediğine işaret ederek, “yapacağımız belgeselin en önemli yanı doğanın ayrılmaz bir parçası olan yöre insanının göreceği zararlara dikkat çekmek olacak” dedi.

Sütçüler Darıbükü Köyü – Hasan Dayının Evi

ÇEKİMLER EKİM SONUNDA

1914 yılında Darıbükü köyünde doğan Hasan Demir, yedi yaşında babasını yitirmesinin ardından doğaya sığınmış ve doğanın dilini çözerek ürettikleriyle kendisine yeni bir hayat kurmuştu. Bölgedeki çok sayıda köyün ihtiyacını karşılayacak sebze, meyve ve bal üreterek yaşamını sürdüren Hasan Demir, kendisinin geliştirdiği kurutma ve saklama yöntemleriyle ürettiği sebze ve meyvelerin bozulmadan uzun süre dayanmasını sağlamasıyla biliniyor. 1993’te yaşamını yitirinceye kadar Elma Deresi olarak bilinen bölgede yaşayan ve zorunlu haller dışında hiç kente gitmediği belirtilen Hasan Dayı’nın yaşamıyla bağlantılı olarak yöredeki çok sayıda karakterin de işleneceği belgeselin çekimlerine Ekim sonunda başlanacağı belirtildi.

error: Content is protected !!